Taekwon-Do

Taekwon-Do is een veelzijdige Koreaanse verdedigingskunst, een dynamische sportieve uitdaging en een effectief zelfverdediging systeem. Letterlijk vertaald betekent Taekwon-Do de weg (do) van de voet (tae) en de vuist (kwon). Taekwon-Do is meer dan alleen zelfverdediging, het is een manier van leven (a way of life).

Het is tevens een manier om zowel geest als lichaam te versterken en de weerbaarheid aan te scherpen.

In 1955 ontwierp de Koreaanse grondlegger Generaal Choi Hong Hi deze ITF stijl, welke 10 jaar later in Nederland werd geïntroduceerd. In de loop der jaren zijn er door verschillende leerlingen ook verschillende stijlen ontstaan. Wij blijven echter trouw aan de originele stijl met zijn eigenheid.

Waar bestaat ITF (International Taekwon-do Federation) taekwon-do uit?

  1. Sparring. Tegenover elkaar (op veilige manier) het geleerde uitvoeren bij elkaar.
  2. Tuls. Het lopen van stijlvormen in een bepaald patroon.
  3. Stapsparring. Het oefenen van verdedigingen op bepaalde aanvallen
  4. Zelfverdediging. Het uiteindelijke volledig verdedigen van het volledige lichaam tegenover verschillende aanvallen.

Hoe verder je komt, hoe moeilijker en uitgebreider de oefeningen zullen worden. Het grote voordeel bij DCB is dat hier echt een basis gelegd worden en daarin rustig vooruit gegaan wordt. Het is dus niet zo dat je halverwege instapt en direct van je verwacht wordt, net zo ver te zijn als de rest van de klas.

Bij taekwon-do wordt er ook de nadruk gelegd op het trainen van conditie, snelheid, kracht, lenigheid, zelfvertrouwen en zelfbeheersing. Alles gebeurt in een veilige omgeving met veel hand- voet- en hoofdbescherming. Bij ITF taekwon-do draait het namelijk niet om een knock-out te scoren, maar juist door de goede beheersing een punt te maken, wat veel meer vraagt van de beoefenaar.

De minimale leeftijd voor deelname is 5 jaar.